top of page
Αναζήτηση
  • ehatzivarnava

Συνέντευξη της τ. Προέδρου της Home-Start Worldwide

Έγινε ενημέρωση: 1 Μαρ 2019


Κα Εύη Χατζηβαρνάβα, τ. Πρόεδρος της Home-Start Worldwide

«Το πρόγραμμα ανταποκρίνεται στις πανανθρώπινες ανάγκες για φιλία, συμπαράσταση και υποστήριξη ιδιαιτέρως στις δύσκολες φάσεις της ζωής», λέει η τ. πρόεδρος της διεθνούς οργάνωσης της Home-Start Worldwide κα Ε. Χατζηβαρνάβα.


Τον περασμένο χρόνο ολοκληρώθηκε η θητεία της Εύης Χατζηβαρνάβα, μέλους του Δ.Σ. και συντονίστριας της Home-Start Ελλάς, ως Προέδρου της Ηome-Start Worldwide. Η Ε. Χατζηβαρνάβα ήταν μέλος του Δ.Σ. της Home-Start Worldwide από το 2009 και Πρόεδρος του από το 2011. Ρωτήσαμε την κα Χατζηβαρνάβα να μας περιγράψει την εμπειρία της από το Home-Start, ιδιαιτέρως στο διεθνή χώρο.


Πώς γνωρίσατε το πρόγραμμα;

Γνώρισα το Home-Start ως παράδειγμα καλής πρακτικής σε δύο διαφορετικά συνέδρια στα οποία συμμετείχα τη δεκαετία του ’90 στο εξωτερικό. Μου έκανε εντύπωση πόσο κάτι τόσο απλό μπορεί να είναι ταυτόχρονα τόσο αποτελεσματικό.

Όταν σε κάποια στιγμή με προσέγγισε η διευθύντρια του διεθνούς γραφείου Home-Start για να δούμε την προοπτική ανάπτυξης του προγράμματος αυτού στη χώρα μας, τότε άρχισα πραγματικά να το μελετώ και η εκτίμηση μου γι’ αυτό μεγάλωσε.

Από τότε έγινα ένα ενεργό μέλος του Home-Start τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.


To Home-Start εφαρμόζεται σήμερα σε 23 χώρες και έχει παρουσία σε όλους τις ηπείρους. Γιατί το πρόγραμμα έχει τόση απήχηση σε τόσα διαφορετικά περιβάλλοντα;

Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πρόγραμμα ανταποκρίνεται στις πανανθρώπινες ανάγκες για φιλία, συμπαράσταση και υποστήριξη ιδιαιτέρως στις δύσκολες φάσεις της ζωής. Συνδέεται με την αγωνία του κάθε γονιού σε περισσότερο ή λιγότερο πλούσιες χώρες να λειτουργήσει θετικά για το παιδί του και να του δώσει ευκαιρίες για το μέλλον του. Σχετίζεται με την ανάγκη να ενδυναμωθεί συναισθηματικά το άτομο και να αποκτήσει δεξιότητες που θα επιτρέψουν την καλύτερη κοινωνική του ένταξη.

Πέρα απ’ αυτό, το πρόγραμμα δεν προσφέρει έτοιμες συνταγές αλλά προσαρμόζεται και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κάθε οικογένειας και του κάθε περιβάλλοντος στο οποίο εφαρμόζεται. Στην Ουγκάντα μπορεί η έμφαση να είναι στην καθημερινή επιβίωση, στη Δανία στην μοναξιά, στη Τσεχία στις πολύ-προβληματικές οικογένειες. Αλλά και μέσα σε μια χώρα το πρόγραμμα θα ακολουθήσει και θα προσαρμοστεί σε αυτό που ζητά η οικογένεια.


Τί κάνει το πρόγραμμα διαφορετικό, πιστεύετε, από άλλες υπηρεσίες;

Νομίζω η προσέγγιση του είναι αυτό που ξεχωρίζει το Ηome-Start. O πυρήνας του Home-Start είναι οι εθελοντές, οι οποίοι βέβαια επιλέγονται με προσοχή, εκπαιδεύονται και εποπτεύονται από επαγγελματία. Η ανιδιοτελής προσφορά των εθελοντών που επισκέπτονται τις οικογένειες, η από γονέα σε γονέα ανταλλαγή εμπειριών, η φιλική και μη κριτική διάθεση, το αυτί που σε ακούει και ο ώμος στον οποίο μπορείς να ακουμπήσεις, το κτίσιμο σχέσεων ισοτιμίας και εμπιστοσύνης μεταξύ του εθελοντή και της οικογένειας. Όλα αυτά δηλαδή που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος που νοιώθει ότι δεν τα βγάζει πέρα, σε μια μικρή κοινότητα στη Σρι Λάνκα ή σε μια μεγάλη πόλη όπως το Τόκυο, για να αρχίσει να νοιώθει καλά, να αποκτά αυτοπεποίθηση, να δυναμώνει, να βελτιώνει τις ικανότητες του και να αλλάζει προς το καλύτερο προς όφελος του ίδιου, της οικογένειας του και των παιδιών του.

37 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page