top of page
Αναζήτηση
  • ehatzivarnava

«Έχεις δικαίωμα στην αυτοφροντίδα!»

Αυτό είναι το μήνυμα της Home-Start Ελλάς για τη σημερινή Ημέρα της Μητέρας.

Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας, είναι όταν παίρνει την απόφαση να φέρει στον κόσμο ένα παιδί. Όμως ο ρόλος της μητέρας είναι και από τους πιο απαιτητικούς. Σχεδόν κανείς δεν προετοιμάζει τις νέες μητέρες για την τεράστια αλλαγή που θα φέρει στη ζωή τους ο ερχομός ενός παιδιού. Πολύ συχνά υπάρχει συναισθηματική φόρτιση. Ξαφνικά έχεις την απόλυτη ευθύνη ενός άλλου ανθρώπου, ενός μωρού απόλυτα εξαρτημένου από εσένα. Και όση ικανοποίηση και αν μας δίνει η φροντίδα και η αγάπη των παιδιών, ξεπηδά η ερώτηση «Εγώ που βρίσκομαι;» και πολύ συχνά υπάρχει το αίσθημα της ενοχής. Οι νέες μητέρες πολλές φορές δυσκολεύονται να φροντίσουν τον εαυτό και αυτό φέρνει κούραση, άγχος και απογοήτευση.

Αν είσαι μητέρα, να θυμάσαι:

  • Έχεις κάθε δικαίωμα να αναζητάς και να παίρνεις χαρά και από πηγές που δεν συνδέονται με τα παιδιά σου.

  • Τα παιδιά σου έχουν ανάγκη όχι μόνο τη φροντίδα σου, αλλά και από μια ευτυχισμένη μητέρα.

  • Όταν φροντίζεις τον εαυτό σου, δεν κλέβεις χρόνο από τα παιδιά σου, αντίθετα τους δίνεις ένα καλό παράδειγμα αυτοφροντίδας. Δεν είσαι «κακή» μητέρα, όταν φροντίζεις και τον εαυτό σου.

  • Ο σύντροφος σου δεν είναι μόνο πατέρας των παιδιών σου, είναι ο συνοδοιπόρος σου. Όταν φροντίζετε τη σχέση σας, μπορείτε να κάνετε τα παιδιά σας πιο ευτυχισμένα.

  • Μάθε να ζητάς και να παίρνεις βοήθεια από οικεία πρόσωπα για να ξεκουράζεσαι και να γεμίζεις την ενέργειά σου.

  • Το να μοιράζεσαι τις δυσκολίες σου με άλλες μητέρες ή ανθρώπους που μπορούν να σε καταλάβουν και δεν θα σε κρίνουν μπορεί να σε βοηθήσει.

  • Αν αντιμετωπίζεις μεγάλες δυσκολίες, δεν είναι ντροπή να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον ειδικό ή κάποιο φορέα. Θυμήσου ότι βοηθώντας τον εαυτό σου βοηθάς την οικογένειά σου.

  • Όταν αντιμετωπίζεις μεγάλες δυσκολίες, εστίασε στο παρόν. Σκέψου μόνο πώς θα βγάλεις την κάθε μέρα.

Τα παιδιά και οι οικογένειες έχουν ανάγκη από κοινότητα. Χρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί, λέει μια αφρικανική παροιμία.

Ευτυχισμένες μαμάδες μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδιά!



47 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page