Αναζήτηση
  • ehatzivarnava

Ένας νέος ενδιαφέρων κύκλος σεμιναρίων παιδαγωγικής κατεύθυνσης ξεκινά!

Ενημερώθηκε: Φεβ 3


Η σημερινή πολυφωνική, σύνθετη και απαιτητική κοινωνία χρειάζεται δημιουργικούς και ευέλικτους ανθρώπους. Αυτό που ίσως μας έδειξε περισσότερο η πανδημία ήταν η ανάγκη για ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Το σημερινό σχολείο εστιάζοντας στο απόλυτο της σωστής απάντησης συχνά παραβλέπει τη δημιουργικότητα και την προσαρμοστικότητα που έτσι κι αλλιώς χαρακτηρίζει την παιδική ηλικία.

Όταν δίνουμε τη δυνατότητα δημιουργικής έκφρασης σε ένα παιδί, το βοηθάμε να αναπτύξει τη δική του δύναμη και να ανθίσει. Τα παιδιά μέσα από τις τέχνες μπορούν να βρίσκουν εναλλακτικές οπτικές αλλά και τη δύναμη να τολμούν. Η τέχνη είναι ένας δρόμος στον οποίο μπορούμε να συναντάμε ξανά και ξανά τον έναν και μοναδικό εαυτό μας.


Σε ποιους απευθύνονται τα σεμινάρια

Σε φοιτητές/τριες και επαγγελματίες, νηπιαγωγούς και παιδαγωγούς, θεατρολόγους, δασκάλους-ες ζωγραφικής και μουσικής, που θέλουν να μάθούν:

για τη δημιουργικότητα των παιδιών

και

για το πώς μπορούν να εντάξουν τις ιστορίες, το θέατρο, τη ζωγραφική και τη μουσική στη σχολική καθημερινότητα ή σε προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης.

Όλα αυτά υπό το πρίσμα της Ψυχολογίας έτσι ώστε τα παιδιά να επωφελούνται ψυχικά και να ενδυναμώνονται.


Διάρκεια κύκλου σεμιναρίων σε ώρες εκπαίδευσης

7,5 ώρες


Ημερομηνίες και ώρες

Σάββατα 6/3, 13/3, 20/3, Ώρες: 17:00-19:30 μμ


Το περιεχόμενο του σεμιναρίου και οι εκπαιδεύτριες

Οργάνωση-συντονισμός: Κατερίνα Τζωρτζακάκη, ψυχολόγος-συγγραφέας


Θεματικές:

1

«ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ/ ΘΕΑΤΡΟ/ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ», 6/3/2021

Με την Κατερίνα Τζωρτζακάκη και την Αναστασία Σιαχάμη, θεατρολόγο/ ηθοποιό

Στο πρώτο σεμινάριο θα μιλήσουμε για τη δημιουργικότητα των ενηλίκων και των παιδιών. Θα μιλήσουμε επίσης για το πώς η σύνθεση μιας ιστορίας μπορεί να ωφελήσει ένα παιδί αλλά και για το θέατρο και το θεατρικό παιχνίδι στην εκπαίδευση. Θα παρουσιάσουμε βιωματικά έναν τρόπο να συνδυαστεί η χρήση μιας ιστορίας με το θεατρικό παιχνίδι στην τάξη ή σε άλλο πλαίσιο δημιουργικής απασχόλησης.


2

«ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ», 13/3/2021

Με την Κατερίνα Τζωρτζακάκη και την Εύα Γεράκη, ζωγράφο/ δασκάλα εικαστικών, ιδιοκτήτρια του κέντρου εικαστικών δραστηριοτήτων, «Χρώμα»

Στο δεύτερο σεμινάριο θα μιλήσουμε για το πόσο ωφέλιμη είναι η ζωγραφική για τον ψυχισμό τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών. Πιο συγκεκριμένα, για την έκφραση των συναισθημάτων μέσω της εικαστικής τέχνης. Θα παρουσιάσουμε βιωματικά τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνδυάσουμε τη σύνθεση μιας ιστορίας με τη ζωγραφική που μπορούν να εφαρμοστούν στην τάξη ή σε κάποιο άλλο πλαίσιο δημιουργικής απασχόλησης.


3

«ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ», 20/3/2021

Με την Κατερίνα Τζωρτζακάκη και τη Μαρία Παπαρδάκη, μουσικό/μουσικοθεραπεύτρια

Στο τρίτο σεμινάριο θα μιλήσουμε για την αξία της μουσικής στη ζωή ενηλίκων και παιδιών. Θα παρουσιαστούν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να δουλέψουμε με τη μουσική σε τάξη ή σε κάποιο άλλο πλαίσιο βιωματικής απασχόλησης. Θα δείξουμε πώς μπορεί να συνδυαστεί η μουσική με τη σύνθεση μιας ιστορίας μέσω της δημιουργίας ενός τραγουδιού.


Κόστος σεμιναρίου

20 ευρώ/ ενότητα

15 ευρώ/ ενότητα αν παρακολουθήσει κάποιος και τις τρεις ενότητες

Προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους παρακολουθήσουν και τις τρεις εισηγήσεις.

Η κατάθεση των χρημάτων θα γίνεται δύο ημέρες πριν την έναρξη του κάθε σεμιναρίου εφόσον ο/η ενδιαφερόμενος/η θα επιλέξει για παρακολούθηση συγκεκριμένα σεμινάρια ή πριν την έναρξη του κύκλου εφόσον θα επιλέξει να παρακολουθήσει και τα τρία σεμινάρια.

Οδηγίες σχετικά με την κατάθεση των χρημάτων θα δοθούν σε όσους/ες εγκριθεί η συμμετοχή τους.

Σημειώνουμε ότι η Home-Start Ελλάς είναι οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και μέρος των εσόδων από τα σεμινάρια θα αποδοθεί στο κύριο έργο της που είναι η υποστήριξη οικογενειών με μικρά παιδιά που αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες.

Αιτήσεις συμμετοχής

Θα γίνονται με τη συμπλήρωση της online αίτησης μέχρι τις 3/3/2021


        Συμπληρώστε την αίτηση συμμετοχής εδώ
 

Βεβαιώσεις παρακολούθησης

Θα δοθούν σε όσους/ες το ζητήσουν


Πληροφορίες

Για περισσότερες διευκρινίσεις, επικοινωνήστε στο hellas@homestart.org.gr και στο τηλέφωνο: 6937214179


Λίγα λόγια για τη Home-Start Ελλάς

H Home-Start Ελλάς είναι μια οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με βασικό σκοπό να είναι δίπλα σε οικογένειες που σε κάποια φάση της ζωής τους χρειάζονται ένα «φίλο». Κάποιον ή κάποια που θα τους συμπαρασταθεί και θα τις βοηθήσει να σταθούν στα πόδια τους, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να βελτιώσουν τις γονικές τους δεξιότητες. Εθελοντές, κατά κανόνα γονείς, οι οποίοι επιλέγονται προσεκτικά, εκπαιδεύονται και εποπτεύονται στο έργο τους από επαγγελματία δίνουν το χρόνο και την ενέργεια τους για να λειτουργήσουν ως συμπαραστάτες στις οικογένειες αυτές, σε γονείς και παιδιά, και να επιβεβαιώσουν ότι όπου υπάρχει αλληλεγγύη υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο. www.homestart.org.gr


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΩΝ


ΤΖΩΡΤΖΑΚΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ψυχολόγος-συγγραφέας

Η Κατερίνα Τζωρτζακάκη σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Εκπαιδεύτηκε στη συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία για έξι χρόνια. Ακολούθησε η εκπαίδευση στη Θετική Ψυχολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το πρόγραμμα εκπαίδευσης «Θεραπεία Μέσω Τέχνης με Έμφαση στα Εικαστικά» του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με τη θεατρική γραφή, την παιγνιοθεραπεία, το θεατρικό παιχνίδι, το παραμύθι.

Από το 2001 μέχρι σήμερα και για μεγάλα ή μικρότερα χρονικά διαστήματα είχε εθελοντική δράση σε διάφορους φορείς που υποστήριζαν ευπαθείς ομάδες, όπως άτομα με ειδικές ανάγκες, άστεγα άτομα, έγκυες, μητέρες και παιδιά με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες. Μία από αυτές τις οργανώσεις ήταν η HomeStart Πειραιά όπου ξεκίνησε τη χρήση των ιστοριών ως παιδαγωγικό εργαλείο σε παρεμβάσεις σε παιδιά του δημοτικού.

Τα τελευταία χρόνια οργανώνει και συντονίζει εργαστήρια ψυχοεκπαίδευσης με βασικό άξονα τη σύνθεση ιστοριών για παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες τυπικής ανάπτυξης και με αναπτυξιακές δυσκολίες. Έχει μόνιμη συνεργασία με τον Εξειδικευμένο Πολυχώρο Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Πλοήγηση και συνεργάζεται και με άλλους φορείς ή χώρους τέχνης, όπως το εργαστήριο ζωγραφικής «Χρώμα».

Δράση στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου από την παιδίατρο, Πελαγία Τσιτσάνη, που βασίστηκε σε έξι παιδικές της ιστορίες παρουσιάστηκε σε πανελλήνιο και πανευρωπαϊκό συνέδριο Παιδιατρικής το 2017. Από το 2018 ως το 2020 έχει παρουσιάσει προτάσεις για τη χρήση των ιστοριών ως ψυχοπαιδαγωγικό εργαλείο σε τρία επιστημονικά συνέδρια και μία επιστημονική ημερίδα στην Ελλάδα.

Τα πεζογραφήματά της, «Ο Χορός στη Σκακιέρα», «Παράλληλα Σύμπαντα» και «Χαμένες Παραστάσεις» κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Βασιλείου. Το δοκίμιο, «Μητρότητα, η δύναμη στην αδυναμία» που έγραψε με τη Γεωργία Τσούμπα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Τόπος». Υπό έκδοση είναι το επόμενο βιβλίο τους με θέμα την πατρότητα. Αρθρογραφεί για τη Huffington Post και άλλες ιστοσελίδες ποικίλης ύλης και ψυχολογίας. Από το 2018 είναι μέλος του ΔΣ της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά. Στην ιστοσελίδα της (http://katerina-tzortzakaki.gr/) δημοσιεύει άρθρα και διηγήματά της.


ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΙΑΧΑΜΗ, θεατρολόγος-ηθοποιός

Η Αναστασία Σιαχάμη είναι απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου με Άριστα 9,09 στο ίδιο τμήμα με θέμα Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση - Master in Drama. Σπούδασε επίσης για ένα Ακαδημαϊκό Έτος στη σχολή Escola Superior Artistica do Porto (ESAP) στην Πορτογαλία μέσω του προγράμματος ERASMUS.


Εργάστηκε στα «Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Αυτενεργώ, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο» στην πόλη του Άργους. Εργάζεται ως θεατρολόγος αναπληρώτρια σε Δημοτικά Σχολεία της Λακωνίας. Έχει εργαστεί εθελοντικά ως θεατρολόγος στην Εθνική Πινακοθήκη – Παράρτημα Ναυπλίου.


Το 2018 με την Κατερίνα Τζωρτζακάκη παρουσίασαν πρόταση με θέμα τις ιστορίες και το θεατρικό παιχνίδι ως παιδαγωγικά εργαλείά στα σχολεία στο συνέδριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών «Οι Τέχνες στα Σχολεία».


Είναι επίσης ηθοποιός. Από το 2016 συνεργάζεται ως ηθοποιός και θεατρολόγος με το «Προσκήνιο», εταιρεία παραγωγής και υποστήριξης θεαμάτων με έδρα το Ναύπλιο και πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Σπηλιώτη. Το 2016 έπαιξε σε κύκλο παραστάσεων της παράστασης «Τα 13 φεγγάρια ως την Ιθάκη» που ανέβηκε στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά, στο Μέγαρο Μουσικής αλλά και σε άλλα θέατρα της Ελλάδας. Επίσης συμμετείχε σαν βοηθητική ηθοποιός το 2016 στη παράσταση της «Ορέστειας» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Χουβαρδά στο Ηρώδειο. Την περσινή τηλεοπτική σεζόν έπαιξε στις σειρές «Κόκκινο Ποτάμι» του Μανούσου Μανουσάκη και στο «Καφέ της Χαράς» του Χάρη Ρώμα ενώ φέτος παίζει στο ντοκιμαντέρ «Η γέννηση ενός Έθνους- Κράτους» που προβάλεται στο Cosmote History.

Είναι μέλος της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ναυπλίου και αξιολογημένη γυναίκα Διαιτητής 1ης Εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου.